Narodil sa priekopník surrealizmu Buňuel, Washington i Schopenhauer

22.02.2022 Celý región

Bratislava 22. februára (TASR) – Život nám možno občas pripadá ako surrealistický film. Španielsky filmový režisér a scenárista LUIS BUŇUEL vo svojich dielach často balansoval na hranici medzi banálnou realitou a absurdnými fikciami. Svoje prvé surrealistické filmy Andalúzsky pes a Zlatý vek vytvoril s maliarom a krajanom Salvadorom Dalím. Medzi jeho najznámejšie filmy patria diela Anjel skazy, Denník komornej, Diskrétny pôvab buržoázie alebo Prízrak slobody.


Nemecký filozof ARTHUR SCHOPENHAUER je známy ako autor významného a známeho filozofického diela Svet ako vôľa a predstava. Píše v ňom: "Podobne ako svet je len mojou predstavou, snom, šaľbou a mámením, je aj priestor sveta i časový priebeh diania iba priestorom a časom mojej mysle." Narodil sa 22. februára 1788. Ak ste od neho nič nečítali, šup-šup do knižnice alebo kníhkupectva.


Pred 60 rokmi v bratislavskom Slovnafte slávnostne odovzdali ropovod Družba do prevádzky a napojili hlavné mesto Slovenska na jeho potrubie.


Pred 45 rokmi v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice A1 došlo k čiastočnému roztaveniu plášťa reaktora a do okolia unikli rádioaktívne látky. Ak si na to nespomínate, bude to tým, že sa o udalosti veľmi nepísalo.


Pred 290 rokmi sa narodil otec amerického národa, prvý prezident Spojených štátov GEORGE WASHINGTON. Najvyššiu funkciu zastával v rokoch 1789-1797.


Výročie má aj ďalší americký politik, dlhoročný senátor za Demokratickú stranu EDWARD MOORE "TED" KENNEDY. Na svet prišiel pred 90 rokmi.


Ženské meno Etela má nemecký pôvod a jeho význam je "vznešená". Etela je najmä zvedavá, vnímavá a neúnavná. Je tiež tou, o ktorej sa vravieva: "To mal byť chlapec".


Pred 101 rokmi sa narodila sa talianska herečka GIULIETTA MASINA, vlastným menom Giulia Anna Masina, manželka talianskeho režiséra Federica Felliniho. Zahrala si v mnohých jeho filmoch ako napríklad Cesta, Giulietta a duchovia alebo Ginger a Fred. Známa je aj jej rola Perinbaby z filmovej rozprávky slovenského režiséra Juraja Jakubiska.


Legendárny bývalý rakúsky pilot F1 NIKI LAUDA, celým menom Andreas Nikolaus Lauda, by mal dnes 73 rokov. Trojnásobný majster sveta zomrel 20. mája 2019.
 

Vyberte región

mark